Erikas digitaliserade pandemiår

Distansundervisning

Livet förändras för alla just nu under rådande pandemi. Själv har jag fått digitalisera hela mitt liv från att för några år sedan medvetet inte äga någon mobiltelefon till att digitalisera allt från umgänge, fester, kollon, arbete och konserter. I mars 2020, när covid kom så vägrade jag att gå tillbaka till mitt arbete på 20% som kulturskolelärare efter ett års sjukskrivning. Jag fick inte arbeta digitalt.

Efter en månad så började jag undervisa via mitt företag på eget bevåg och hoppades att skolan skulle betala mina fakturor. Det gick igenom och efter ett tag så vågade jag propsa på att få tillbaka min anställning, jag blev anställd igen i augusti och var då den enda anställda som fick arbeta helt digitalt. Sedan dess har jag haft lektioner och instrumentprovning digitalt varje vecka med elever. Många av eleverna är nya och har aldrig träffat mig i verkligheten.

Musikkollo Online

Under våren och sommaren 2020 fick jag möjligheten att vara med och utforma ett digitalt kollo för kvinnor och transpersoner i Popkollos regi. Detta visade sig bli ett kanonkoncept som ingen annan genomfört förut. Jag tänkte i mina drömmar att ett sådant här projekt vore kul att genomföra under höstlovet i Örebro län. Och vips! Så hade jag och min kollega Emelie Sjöström helt plötsligt (med en viss ihärdighet och slit) fått in en budget runt 60 000kr på mindre än en månad för att kunna täcka 2 löner till projektet. Yes, tänkt jag! Nu återstod ungefär 1,5 månad kvar till själva höstlovet och jag och Emelie började att utforma affischer, presstexter, broschyrer osv för att bombardera ut informationen om kollot till alla våra samarbetspartners som förhoppningsvis skulle nå ut till vår målgrupp, ungdomar i Örebro län mellan 12 och 18 år.

Vi samarbetade med Kulturskolesamverkan i Örebro län, Region Örebro län, Örebro Kommun, Örebro läns Folkmusikförbund och NBV. Vi fick även mycket hjälp av många andra organisationer och föreningar med marknadsföringen. Bakom oss hade vi väldigt många engagerade vuxna med oss. Men vår målgrupp var ju ungdomar!! Hur skapade vi en personlig kontakt med dem? Hur kunde vi få dem att våga ansöka om en plats på ett digitalt kollo?!

Detta var en svår uppgift men tillslut hade vi 6 enastående deltagare som sökt sig till kollot på egen hand, jag kallar dessa äkta pionjärer som alla vågade kasta sig ut i det okända och prova något nytt utan att hålla kompisen i handen.

Kollot blev en underbar tid både för deltagarna och för oss ledare. Tänk att det som fascinerade mig alla mest under dessa kollon (både under sommaren och hösten) är just hur vi i ett onlinesammanhang faktiskt kunde skapa en stark gemenskap och samhörighet med varandra. Jag har insett att det digitala inte alltid behöver fungera som ett substitut till att träffas i verkligheten. En digital träff kan ha egna kvalitéer och egenskaper som inte alltid går att återskapas i verkligheten. Människor har olika behov och ibland kan en digital träff öppna upp för nya perspektiv. Vi har såklart ett stort ansvar själva med vilken grundinställning vi väljer att vi gå in med i den digitala världen. Men har du väl tagit det där första steget så ligger inte digitala möten, fester, kollon och instrumentlektioner så långt borta längre.

Under kollodagarna umgicks vi, skapade musik tillsammans, lärde oss att hantera nya musikprogram och skriva roliga låttexter. Vi avslutade det hela med en livestream för våra nära och kära där vi berättade lite om vad vi hade gjort och spelade upp våra nyskapade alster. Kollodeltagarna hade alltså under fyra dagar skrivit, komponerat, arrangerat och spelat in två hela låtar tillsammans.

Just nu är jag och Emelie precis pågång att börja marknadsföra två nya kollon som kommer att genomföras 28-31 januari och 5-7 februari. I januari välkomnar vi seniorer i Örebro län till ett Folkmusikkollo Online och i februari välkomnar vi kvinnor och transpersoner i Örebro län till ett Musikkollo Online under en komprimerad helg.

Födelsedagsparty online

För att avsluta årets onlinehöjdpunkter så vill jag berätta om mitt onlinefödelsedagsparty den 26e november! Det vart rörigt i början då ambitionen var stor med att ha med både farmor, mormor och morfar med på festen. Jag började 2 dagar innan med att instruera och tänkte att detta blir bra träning inför seniorlägret.

Jag fick tyvärr backa efter krångel och strul som svettig teksupport en timma in i den pågående festen. Med farmor hade jag redan övat en gång innan under dagen och då hade allt gått felfritt. Tyvärr så gick det inte lika bra när det väl gällde. Morfar och mormor hade varken webcam eller mic på sin dator men de var med en stund i början och tittade på ”spektaklet”. Jag gav upp med att vara seniorsupport den här gången och fortsatte vidare med festen. Vi gjorde lekar och små gruppövningar i Breakout Rooms och hade hiskeligt trevligt ett tag.

Några timmar senare var det dags för disco. När jag slängde ut frågan så såg alla lite tvekande ut. Då körde jag ut alla två mindre rum, ett samtalsrum och ett s.k. rökrum och startade själv igång discot med ganska tung musik i mainroom. Efter ett tag kom en hel drös intrillandes till discot och vi alla dansade och njöt av att få röra oss till musiken. Det var fritt fram att gå emellan rökrummet och discot som en ville under kvällen. Tillslut slog vi oss ner svettiga och nöjda. Vi bytte playlist och sänkte musiken, efterfesten hade börjat. Några lämnade festen och några var fortfarande kvar i rökrummet. Samtalet mynnade ut i gamla minnen, vi skojjade och skrattade och jag hann äntligen äta middag. Festen pågick i totalt 4,5 timmar och avslutades 22:30. Då gick jag gick och la mej, helt slut.

Jag hoppas att ni fått lite roliga digitaliseringstips och inspiration! På måndag har vi istället för den årliga julkonserten valt att spela in våra kulturskoleelever i kyrkan. Jag kommer att vara med virtuellt, på skärm, som stöd, hjälp och uppmuntran för mina elever.

Berätta gärna om hur ert digitaliserade år har sett ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.